Friday, January 1, 2010

Hadiah Tahun Baru Daripada BN


Tiba-tiba kerajaan naikkan harga gula sebanyak 20 sen dan sudah tentu makanan terutama kuih dan minuman akan naik harga.

Apa sebenarnya tugas pemimpin Umno memerintah negara ni. Kenapa dia tidak boleh menjalankan tugas sebagai penyelamat `selamatkan gula daripada naik harga'. Tidak bolehkah wahai kerajaan?

Rakyat mengharapkan kamu sebagai penyelamat daripada golongan konglomerat tetapi kamu serupa je dengan konglomerat. Mahu untung... mahu kaya... biar rakyat terseksa!

Kamu isytihar naik harga secara mengejut macam isytihar naik minyak. Kenapa? Kamu takut pembelian panik. Kamu takut orang serbu kedai runcit. Kenapa la kamu yang terpilih jadi pemimpin kerajaan?

Celaka hidup dapat pemimpin serupa ini. Langsung tidak pakai hati perut. Tidak fikir rakyat susah.

Kamu tak tahu pemimpin... kami minum teh tarik ramai-ramai kat kedai mamak pun masing-masing keluar duit bayar seringgit segelas. Setengah kedai mamak sudah naik harga RM1.10 dan ada RM1.20 sejak minyak naik harga.

Kamu langsung tidak fikir rakyat bawahan. Hak yang miskin ni. Jangan kamu banding duit kami dengan duit kamu. Bandingkan harga gula dengan berapa sen yang kami dapat sehari.

Kalau banding harga gula naik RM1.65 dengan duit kamu memang la harga gula tu murah. Bengong...

Bawah ni berita bernama yang tak sempat dia buat laporan penuh. Kamu kena ingat wahai kerajaan gula tu dekat kedai runcit nanti tidak dijual RM1.65 tetapi RM1.70.

Harga Gula Naik 20 Sen

PUTRAJAYA, 31 Dis (Bernama) -- Harga runcit gula dinaikkan sebanyak 20 sen sekilogram kepada RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak mulai 12 tengah malam ini berikutan kenaikan harga gula mentah dunia, demikian diumumkan Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Mohd Zain Mohd Dom di sini Khamis.

No comments:

Followers