Sunday, November 11, 2012

Tulisan Tiga Bloggers Berkaitan Isu Melayu Murtad

Sumber 1 http://wartashubhi.blogspot.com/2012/11/melayu-boleh-murtad-cina-pun-boleh.html

Melayu boleh murtad, Cina pun boleh!

Macam mana nak masuk Islam?, mengucap dua kalimah syahadah dan beriktikad bahawa Tiada Tuhan yang layak aku memperhambakan diri dengan penuh ekstrem selain daripada Allah, dan Nabi Muhammad (Selawat dan salam ke atasnya) adalah Rasul Allah. Maka jadilah orang itu muslim.

Macam mana pulak nak keluar Islam?. Mungkin ada yang berpendapat tak boleh memandai hukum orang kafir atau murtad kerana itu urusan Allah. Pendapat sebegitu cukup popular di negara kita. Terutamanya mereka yang rasa gerun menghukum kafir pada saudara lain yang dianggap muslim.

Walau apapun pendapat orang lain. Saya tetap dengan pandangan jika berlaku mana-mana daripada 3 perkara berikut di bawah, dan ia terang berlaku di depan anda, maka selayaknya anda menghukum orang tersebut kafir. namun itu bukan bermakna anda layak menghukum kesalahan murtad tersebut kerana ianya adalah urusan pemerintah.


Anda, samada Melayu, Cina, Arab, Turki, India, atau apa jenis bangsa sekali pun memang boleh katuh murtad. Bukan bermakna anda dibolehkan untuk murtad, tapi memang jika anda masuk Islam, maka anda juga boleh keluar Islam dengan melakukan salah satu daripada 3 perkara berikut:

  1. Perbuatan. Apa saja aksi yang menghina Allah, Rasul, atau apa-apa saja yang menyentuh hal ehwal agama. Contohnya memijak naskah Al-Quran. Atau sujud pada Tokong Hindu yang anda terserempak samada sengaja atau tidak (melainkan akal tak waras).
  2. Perkataan. Kata apa saja perkataan yang menghina dan bertentangan dengan agama seperti mencarut pada Tuhan, melawak tuduh kawan terlalu busuk hingga Tuhan pun tak sanggup bau dan lain-lain seumpamanya.
  3. Kepercayaan. Ini tak perlu diterangkan sebab anda sendiri tahu apa yang anda percaya. Jika anda percaya Tuhan serupa macam makhluk atau anda percaya Syaitan lebih kuat dari Allah sebab berjaya sesatkan orang sedangkan Tuhan mahukan semua orang jadi baik dan lain-lain seumpamanya.
Kalau saya dengar lihat atau tahu sesiapa saja yang di ketahui muslim melakukan salah satu daripada yang disebutkan di atas, confirm saya declare makhluk tu kafir tanpa ragu tanpa belas kasihan samada dia suka atau tak suka, samada orang lain nak marah kat saya dan tuduh memandai hukum orang kafir dan sebagainya, lantak kau oranglah sebab saya berpegang teguh dengan perkara tersebut.
Panjang mukadimah di atas! masalah sebenar hanyalah nak bagi tau, memang Melayu boleh murtad. kalau di negara kita, melayu lebih besar kemungkinan untuk murtad berbanding cina sebab Melayu diketahui selama ini mengaku islam.
Walaupun hakikatnya majoriti besar yang mengaku Islam itu tak pernah solat atau  pandang remeh dengan ajaran agama. Tapi sebab kita dibesarkan dengan doktrin bahawa Melayu itu islam dan islam itu melayu, di negara kita maka, siapa saja melayu samada hina agama, tak tahu syahadah, tak reti sebut Allah, tak pernah tahu apa itu Tuhan dan lain-lain, kita tetap declare dia Melayu dan islam. itu cukuip pelik dan songsang.
Hakikatnya kita sudah lama mengamalkan ajaran tiada paksaan dalam beragama. Kita tak pernah perduli apa orang Melayu lain buat samada mereka amalkan islam atau tidak, samada sembah tokong atau kubur, kita lepaskan pada Melayu sebagai pilihan bebas mereka sendiri.
Begitu juga jika terdapat segelintir Melayu yang benar-benar mengamalkan islam, taat bersolat, taat berpuasa, taat membuat kebajikan dan taat berdakwah mengajak kebaikan dan mencegah kejahatan, itu pilihan bebas orang Melayu tersebut.
Namun kalau dihalusi, ada sedikit tidak bebas untuk melayu taat seperti itu menjalankan aktiviti dakwah mereka. Ada sedikit halangan bila ada segelintir melayu islam mahu mencegah kemungkaran. Alasan kenapa tindakan mereka itu tidak direstui adalah...jangan pandai-pandai menghukum, semua orang ada akal dan tahu menjaga dirinya sendiri. kalau ada artis nak tunjuk buah dadanya di atas pentas, tak payah hukum sebab semua orang bebas mengamalkan apa yang diyakininya....maka sebab itu, Melayu yang Taat itu akan disuruh berhenti dari menjadi Mufti. Alahai politik....! tak habis

TIDAK: Tiada kebebasan agama buat kami yang sudah Islam (8/11/12)

Thursday, November 08, 2012Dalam laman Free Malaysia Today dipaparkan identiti wanita yang mengajukan soalan kepada Nurul Izzah dalam satu forum bertajuk : ““Islamic state: Which vision? Whose responsibility?”,  tempoh hari. Respon ahli parlimen itu telah mencetuskan kontroversi sehingga mengakibatkan beliau terpaksa beri penjelasan dan penerangan tentang apa sebenarnya maksud ulasan beliau itu.
Siapakah wanita itu? Namanya Siti Kasim seorang peguam yang merupakan ahli jawataknuasa hak asasi Majlis Peguam.

Soalannya menurut pengakuan beliau adalah: ……. whether freedom of religion should be extended to the Malays….( samada kebebasan agama boleh terpakai ke atas orang-orang Melayu)
Kalau soalan itu diajukan kepada saya, sudah pastilah jawapannya TIDAK kerana ayat:

“Tidak ada paksaan dalam ugama (Islam), kerana sesungguhnya telah nyata kebenaran (Islam) dari kesesatan (kufur). Oleh itu, sesiapa yang tidak percayakan Taghut, dan ia pula beriman kepada Allah, maka sesungguhnya ia telah berpegang kepada simpulan (tali ugama) yang teguh yang tidak akan putus. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui”  al Baqarah  : 256
hanya merujuk kepada mereka yang belum Islam yang tidak boleh dipaksa memeluk Islam. Ini sebagaimana diperjelaskan oleh Ustaz Nik Abduh Nik Abd Aziz di dalam facebooknya:

Ayat 'tiada paksaan dalam berugama' adalah merujuk kepada hak non muslim untuk kekal dalam ugama mereka sebebas-bebasnya. Itu satu hak yang Allah berikan kepada manusia untuk memilih ugama masing-masing. Tiada pemerintah muslim yang berkuasa atau sesiapa pun boleh memaksa non muslim untuk memeluk ugama Islam.
TETAPI, jika Allah telah membuat pilihan (menjadikan manusia dilahirkan sebagai muslim), maka manusia itu tidak hak untuk melanggar pilihan Allah ke atasnya.

Bagaimana dibayangkan seorang muslim dipaksa untuk menjadi muslim? Bukankah dia itu telah muslim?
Bagaimana dibayangkan haknya untuk menukar ugama? Bukankah itu melanggar hak Allah dan hak maruah ibu bapanya juga? Bagaimana dianggap hak jika ia melanggar hak yang lain??

Semoga jelaslah semua pihak yang perlu dijelaskan. Semoga jangan diulangi kenyataan-kenaytaan yang Cuma boleh memerangkap dan merugikan diri dan agama kita.
 

Sumber 3 : http://ibnmustaffa.blogspot.com/2012/11/anak-sulong-anwar-memang-bodoh.html

ANAK SULONG ANWAR MEMANG TAK CERDIK.

People should not be compelled to adopt a particular religion and this should also apply to Malays, says Lembah Pantai MP Nurul Izzah Anwar. ”When you ask me, there is no compulsion in religion… how can anyone say sorry, this (religious freedom) only applies to non-Malays, it has to apply equally.” she said.

Sumber diatas adalah dari MalaysiaKini.

Sumber di bawah juga adalah dari MalaysiaKini.

She was speaking at a forum on “Islamic State: Which version; Who’s responsibility?” in Subang Jaya this morning.The Lembah Pantai MP was responding to a question from the floor on whether Malays should have religious freedom like non-Malays.
“Malay” is defined under Section 160(2) of the federal constitution as a person who professes Islam, habitually speaks the Malay language and conforms to Malay customs. Ultimately, she said, what should be sought is “quality” where Muslims’ faith is strong.
Apa MalaysiaKini nak kata tentang perkara diatas itu?
Samada MalaysiaKini memang sebuah akhbar yang menyokong kebebasan beragama termasuk kepada orang Melayu, atau MalaysiaKini sudah menjadi alat oleh 'rakan-rakan' untuk menjatuhkan anak sulong Anwar Ibrahim, itu saya tidak tahu.
Namun apa yang penting, saya kata, disebabkan peristiwa ini, memang sah telah membuatkan PR dalam keadaan bertahan. Satu perkara yang tidak elok untuk sebuah organisasi politik untuk menang pilihanraya.
Apa yang saya hendak kata, saya tidak akan mengutuk umno jika mereka men'spin' cerita tentang anak sulong Anwar Ibrahim ini. Kerana memang kerja mereka untuk buat cerita memburukkan Pakatan Rakyat. Mana ada dalam dunia ini umno memuji PR walau apa yang PR buat itu baik untuk semua.
Apa yang hendak saya kata ialah, anak sulong Anwar Ibrahim dan MalaysiaKini telah buat kerja bodoh menyusahkan PR. Ketika ini. Dan mungkin ketika hari berkempen PRU13. Memang sudah pasti, cerita ini akan sentiasa dimainkan oleh umno, melalui media cap ayam mereka, seperti mana Mahathir dan Anwar buat cerita tengkolok salib pada tahun 1990 dahulu terhadap Tengku Razaleigh.
Saya hendak nasihat sedikit kepada ahli politik PR, jika nak bercerita tentang Islam, biar ianya dari ilmu Al-Quran dan Sunnah Rasulullah. Bukan ikut pandai dan nafsu nak kempen untuk menang pilihanraya. Jika audien didepan kita jenis liberal dan berwatak sister in islam, jangan terbawa-bawa dengan apa yang mereka mahu walau kamu semua tahu apa yang mereka mahu itu adalah salah dari hukum Islam. 
 Tolong jangan jadi umno.
Kepada sesiapa yang beranggapan Melayu adalah tidak semestinya orang Islam, tolong keluar dari Malaysia dan menetap di Singapura. Kerana perlembagaam Malaysia mengatakan Melayu itu adalah seorang manusia yang berketurunan Melayu DAN beragama Islam.
Oleh itu, jangan jadi tak cerdik macam anak sulong Anwar Ibrahim. Cakap ikut mulut, bukan ikut iman.

No comments:

Followers